GPX/KML Downloads Watertappunten
Onderstaande bestanden geven de waterpunten per land. Deze kun je als waypoints inlezen in je GPS toestel, app of tools als basecamp. Liever in Google Maps? Voor Nederland, België en Luxemburg staan dat hier.
Kraanwatertappunten APP
Je kunt deze site ook als app installeren. Je vindt hiervoor een icon terug in de toolbar bij op chromium gebaseerde browsers zoals Chrome en Edge.

Op de telefoon vind je in het menu een optie op de app te installeren

Hij is ook terug te vinden in de google play store als TWA.
Mobiel offline gebruik
Onderweg is in bevolkte gebieden de verbinding meestal voldoende om de kaart mobiel te gebruiken. In meer afgelegen gebieden kan dat problematisch worden.
Helaas is de kaart véél te groot om volledig voor offline gebruik te downloaden. Mocht je een slechte verbinding hebben dan kun je overstappen op de low res kaart. Deze geeft webp afbeeldingen van zeer lage kwaliteit en daarmee kleinere afmetingen. Hieronder staat beschreven hoe je delen van de kaart kunt cachen.
De informatie over de drinkwaterpunten komt in veel kleinere bestanden. Deze kun je wel vooraf allemaal inlezen. Het te downloaden bestand is gecomprimeerd ongeveer 4 MBytes groot en neemt circa 30 MByte in beslag op je apparaat. Of je telefoon dat toestaat, is sterk afhankelijk van je browser en de beschikbare ruimte op het apparaat. Binnenkort: Klik op onderstaande button om de waterpunten op te halen en te cachen.
De inschatting (eerste veld) loopt altijd wat achter. Bij het wissen van de cache kan het enige tijd duren voordat het opruimen (Garbage collection) gebeurt.
Cachen van de kaart
De kaart bestaat uit miljoenen(!) losse afbeeldingen. Op zoom niveau 18 zijn dat er 2182, een slordige 68 miljard plaatjes. Alleen al voor europa is dat voor Terabytes aan afbeeldingen. Gelukkig gebruik je daar maar een zeer klein deel van. En vaak weet je van tevoren ook welk deel.
Standaard maakt deze site voor de afbeeldingen gebruik van browser caching. Alles wat je een keer bezocht hebt, wordt bewaard althans tijdelijk. Je hebt er geen controle over hoeveel en hoelang de gegevens bewaart worden.
Je kunt ook gebruik maken van caching door de service-worker. Als je image caching op on zet worden alle afbeeldingen opgeslagen in de cache die bij de app zelf hoort en waar de app ook controlle over heeft. De gegevens blijven in de cache totdat je op de reset knop hierboven klikt of er een nieuwe versie van de service-worker komt.
Handmatig Cachen van de kaart.
- Zet image caching op on.
- Ga naar het hoofdscherm en bezoek de plaatsen op de kaart. De kaart komt nu in de cache terecht.
Bulk Cachen van de kaart langs de route
- Zet image caching op on.
- Upload de track in de kaart met de button ‘GPX Toevoegen’ rechts onder op de kaart.
- Kies het gewenst zoom niveau. Level 15 is het maximale. (dan geeft de schaal meestal 200 of 300 meter aan)
- Klik of tap op de route. Dit is een beetje priegelen met je vingers.
- Kies voor ‘Fly track’
- De route wordt nu stap voor stap gevolgd. Je kunt dit onderbreken met de knop Stop Flight. Ondertussen geeft de Estimate een indruk van het verbruik aan opslag.
- Dit werkt helaas niet op de achtergrond. De app/browser/telefoon/computer moet actief blijven.
- De minimap in de hoek van de kaart zou een leuk overzicht geven waar je bent. Helaas verstoort de minimap het schuiven met de kaart.
- Een route als Reitsema naar Rome zou iets van 20 Megabytes in beslag moeten nemen op het maximale zoom niveau.
- Stel op het hoofdscherm ook de Low res kaartlaag in. Al zouden in een offline situatie de afbeeldingen in cache vanzelf gebruikt moeten worden.
Andere apps
drinkwaterspots.nl is een app voor android en apple met kraanwaterpunten in Nederland